Okupatsioonide Muuseumi asub juhtima uus meeskond

PRESSITEADE
2.04.2015

Alates aprillist hakkavad Tallinna südalinnas asuva Okupatsioonide Muuseumi tööd juhtima ja arendama enamiku oma elust vabas riigis elanud uue põlvkonna juhid. Muuseumi tegevdirektoriks saab Merilin Piipuu ning nõukogu täienes kahe uue liikme Sten Tamkivi ja Ott Sarapuu näol.

Okupatsioonide Muuseumi asutaja Olga Kistler-Ritso tütre Sylvia Thompsoni sõnul on uue meeskonna eesmärk laiendada muuseumi fookust ning jutustada kogu lugu okupatsioonidest, vastupanust, vabadusest ning taastumisest. "Mu ema armastas Eestit ja ennekõike armastas ta vabadust. Kõige olulisem osa loost ei ole see, mida Nõukogude Liit ja Natsi-Saksamaa Eestile tegid, vaid see, kuidas Eesti inimesed sellest taastusid ja üle said. Me oleme kindlad, et muuseumi uued eestvedajad oskavad noortele seda lugu jutustada, pannes neid Eesti lähiajaloost huvituma ja kaasa rääkima," selgitas Sylvia Thompson, Kistler-Ritso Sihtasutuse president.
Foto: www.wikipedia.org

Aprillist alates muuseumi juhina tööd alustav Merilin Piipuu peab oluliseks uurida, mida tähendab vabadus erinevatele põlvkondadele. Piipuu sõnul seisab Eesti maailmas küllaltki ainulaadsel positsioonil, ühendades endas arhailist pärimust ning tulevikku suunatud tehnoloogilisi lähenemisi nagu näiteks Skype, TransferWise ja e-residentsus.”Muuseumi ülesanne on pakkuda külastajale emotsionaalset kogemust, olles samal ajal kogukonna kohtumispaik,” ütles Piipuu, kes on eelnevalt juhtinud noortele suunatud elamuskonverentsi Lahe Koolipäev, algatanud tänusündmuse “Hea Eeskuju” ning kirjutanud kodanikualgatustest kõneleva raamatu “Eestimaa Eeskujud”.

Merilin Piipuud iseloomustab tugev rahvusvaheline taust. Ta on omandanud sotsioloogia ning politoloogia kraadi Ühendkuningriikides, õppides ja töötades sealhulgas ka Uus-Meremaal, Islandil ning Nepaalis. Samas on ta Tartu Ülikoolis etnoloogia osakonnas magistrikraadi omandades puutunud kokku nii mälu-uuringute kui ka kaasaegsete kultuuriprotsesside analüüsimisega. Piipuu enda uurimisvaldkond keskendub tehnoloogia rollile inimese elus.

Äsja valitud nõukogu liige Sten Tamkivi on idufirma Teleport tegevjuht ja kaas-asutaja. Teleporti eesmärk on suurendada inimeste vabadust maailmas ringi liikuda. Varem töötas Tamkivi aastaid Skype Eesti juhina. Kistler-Ritso Sihtasutuse juhatus usub, et Tamkivi teadmised Eesti edulugusid loovast tehnoloogiakogukonnast aitavad muuseumil vaadata rohkem tulevikku. “Ma näen tohutut potentsiaali muuseumi näo pööramisel kaasaega ja tulevikku. Me ei peaks uurima ning rääkima ainult vabaduse puudumise traagikast, vaid ka kõigist eri vabadustest, mis Eesti elu täna edendavad nagu näiteks sõna- ja väljendusvabadus, või ettevõtlusvabadus,” lausus Tamkivi. Jagades oma aega Silicon Valley ja Eesti vahel saab Tamkivi roll olema ka Eestis tegutseva muuseumi ja Stanfordis asuvate Balti uurijate ning fondi asutajate ühendamine.

“Ott Sarapuu nimi on Eesti muuseumiinimestele tuttav. Tema kogemus Lennusadama loomisel ja arendamisel on olnud tähelepanuväärne ning on Okupatsioonide Muuseumile strateegiliste plaanide koostamisel eeskujuks,” sõnas Sylvia Thompson.

Okupatsioonide muuseum on 2003. aastal Kistler-Ritso Sihtasutuse asutatud Eesti lähiajaloole keskenduv muuseum, mille rajamist finantseeriti vaid eraannetuste toel.

Lisainfo:
Merilin Piipuu