Eesti Rahuvskomitee Ühendriikides auhinna õhtusöök ja ”Eestlased Ameerikas” seminar

PRESSITEADE 3. oktoober 2014

Äsja valitud Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides XXI Esinduskogu liikmed, külalised ja teised Ameerika eestlased kogunesid Sheraton hotellis, Stamfordis, Connecticutis, 27. septembril 2014 austama ERKÜ 2014. a auhindade saajaid ja kuulama erilist paneeldiskussiooni teemal ''Eestlased Ameerikas: Minevik, olevik ja tulevik".

Endine ÜEKNi esimees Jaak Juhansoo

ERKÜ korraldas paneeldiskussiooni, et tähistada üle 70,000 eestlase Eestist Nõukogude sissetungi eest põgenemist 70 aastat tagasi. Järgmised silmapaistvad isikud esinesed 100-pealisele kuulajaskonnale:

• Arne Kalm ja Arved Plaks, panelistid teemal ”Eestlased Ameerikas: Minevik” esitasid oma perspektiive Ameerika eesti ühiskonna muutustest üle aastate, andes ülevaateid laiahaardelistest poliitilistest ja kultuurilistest tegevustest. Arne Kalm, finantsala juht ja praegune ERKÜ juhatuse liige, on aktiivne Los Angelese eesti ühiskonnas; Arved Plaks, kelle juhatuses olemise aeg just lõppes, on innukas koori- ja rahvatantsuesineja ning vabakutseline fotograaf ja ajakirjanik.
  • Priit Vesilind, Laas Leivat, Marcus Kolga ja Toivo Tänavsuu arutlesid teemal ”Eestlased Ameerikas: Olevik”. Priit Vesilind, kes on endine National Georgraphic'u toimetaja ja ERKÜ poolt volitatud lõpetama raamatu ”Eestlased Ameerikas”, rääkis Ameerika eestlaste ajaloo ja elukogemuste käsitlemisest raamatus. Laas Leivat on uus Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu esimees, Eesti aupeakonsul Kanadas ja üks Kanada eestlaste ajalehe ”Eesti Elu” toimetajatest. Kanada eestlane Marcus Kolga on auhinnatud dokumentaalfilmide tegija. Eriti tähelepanuväärt oli diskussioon Krimmi annekteerimisest Venemaa poolt ja Vene sissetung Ukrainasse, selle mõju poliitilisele olukorrale Läänes ning Kanada ja Ameerika eestlaste tegevusele. Toivo Tänavsuu, ”Eesti Ekspressi” ajakirjanik Eestist, esitas ülevaate oma hiljuti asutatud heategevast fondist ‘Kingitud Elu” (The Gift of Life – www.kingitudelu.ee), sihiga abistada eestlasi, kes vajavad kalleid vähivastaseid arstirohte.
  • ERKÜ juhatuse liikmed Mirjam Krull, Washingtoni (DC) Eesti Seltsi esinaine ja Andres Simonson, e-ajakirja ”Èstonian World” kaastööline, jagasid oma perspektiive teemal ”Eestlased Ameerikas: Tulevik”. Andres Simonsoni kristallkuuli abiga, mida ta laenas paneelile, arutasid esimesed kaks paneeli liiget tähtsust rohkem tähelepanu pöörata enam ja enam mitmekülgseks muutuvale ning eesti keelt mitte-valdavale Ameerika eesti ühiskonnale ning leida viise, kuidas noori, meie tuleviku juhte, kaasata. Andrus Viirg, Enterprise Estonia – Silicon Valley juhataja, lõpetas paneeldiskussiooni ülevaatega eesti uutest firmadest USAs ja USA-Eesti investeerimiste tulevikust.

Endised geislingenlased Priit Vesilind ja Arved Plaks raamatuga, mis räägib Geislingeni Eesti Gümnaasiumist

Paneeli moderaatorid olid Linda Rink, ERKÜ tegevjuht ja ERKÜ juhatuseliikmed Maia Linask ja Eric Suuberg.

Hiljem samal õhtul toimus pidulik õhtusöök, kus austati järgmisi 2014. a ERKÜ auhindade saajaid:

• Jaak Juhansoo, kauaaegne Ameerika eesti aktivist ja endine Ülemaailmse Eesti Kesknõukogu esimees.
  • Nordic Press, ainsa USA eestikeelse ajalehe ”Vaba Eesti Sõna” väljaandja. Esimees Sirje Uriko võttis vastu auhinna.
  • James ja Maureen Tusty, laialt levinud filmide ”Laulev Revolutsioon” ja ”Üheshingamine” produtsendid.
  • Eesti ameerika skaudid, pikaajalise töö eest eesti noorte eesti vaimus kasvatamisel. Auhinna võttis vastu juhataja Tiina Fischgrund.
  • Eesti ameerika gaidid, pikaajalise töö eest eesti noorte eesti vaimus kasvatamisel. Auhinna võttis vastu juhataja Leena Kangro.

Andres SimonsonERKÜ auhinnad tunnustavad üksikisiku või organisatsiooni erilist tööd eesti pärandi, kultuuri ja keele alalhoidmiseks ja edendamiseks USAs või silmapaistvat panust spetsiifilisel erialal.

Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides, asutatud a. 1952, on Ameerika eestlaste keskorganisatsioon ja esindab kõiki Ameerika eestlasi. Selle fookus on kahekordne: eesti keele ja kultuuri alalhoidmine Ühendriikides ja koos teiste samataoliste organisatsioonidega kindlustada, et Ameerika eestlastele tähtsad küsimused on arvesse võetud USA poliitikas ja tegevuses.

ERKÜ on mitte-tulutaotlev korporatsioon, majandatud eraannetustega. Rohkem informatsiooni ERKÜ koduleheküljel: www.estosite.org.

Kontakt: Linda Rink, ERKÜ tegevdirektor
lrink@LindaRink.com